Svarta oliver á 3,700 kr

Jag fick satt en krona på en tand idag. Min kindtand hade spruckit när jag tuggade på svarta oliver. De var urkärnade alla utom en, och det var just den som spräckte min tand. Så är det ibland. Alla såg lika aptitliga och frestande ut, men akta er, för det kan finnas en där i skålen som kan dölja något beskt eller hårt, trots sitt förföriska yttre.

Jag borde vetat bättre, för svarta oliver är bara maskerade bedragare, alltså gamla gröna oliver som svärtats på kemisk väg. Inte så underligt att svarta oliver smakar platt och urvattnat och tycks helt berövade sin ursprungliga smak.

En oliv blir först grön, och om den får sitta kvar på trädet tillräckligt länge, då mörknar den naturligt i olika vackra nyanser. Men idag har man snabbat upp processen och plockar dem medan de fortfarande är gröna. Då kan de vara så bittert kärva att de är oätliga. Förr lät man oliverna ligga i en saltlag i 10 månader för att laka ur kärvheten. Idag lutar man dem på bara 6-15 timmar i en marinad av natriumhydroxid, alltså utspädd kaustiksoda. Tyvärr blir de då inte bara lösa i köttet och oaptitligt grådaskiga, utan man tar även samtidigt kål på olivens naturliga aromer. Med en syrabehandling får man sedan färgen att mörkna, och för att svärtan ska bli jämn så färgas oliverna med färgämnet E579, järnglukonat. Sådär, nu är de svartare än skokräm, och efter en pastörisering packas de på burkar som säljs till oss intet ont anande konsumenter.

Att de urkärnade inte är urkärnade är för jäkligt – 3,700 spänn kostade den oliven mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s