Hets och Caligula

Den svenska storfilmen Hets från 1944 regisserades av Alf Sjöberg, och är väl mest bekant för att manus skrevs av Ingmar Bergman, och för Stig Järrels tolkning av den fruktade, genomelake och vedervärdige  latinlektorn Caligula som med sin grymma pedagogik sätter skräck i eleverna i ett pojkläroverk. I centrum står den upproriske gymnasieeleven Jan-Erik Widgren (Alf Kjellin), som Caligula har utsett till offer för sin sjukliga sadism. Jan-Erik är förälskad i den unga, vackra Bertha Olsson i tobaksaffären (Mai Zetterling), som också blir ett av Caligulas offer.

Ett Caligulacitat från Hets

Jag tänker ibland på rektorns (Olof Winnerstrand) strafftal till Caligula:

”Du kan gärna höra på mig, för jag är så gammal så jag skulle kunna vara din pappa. Det heter lärarkall, och därmed menas att vara kallad. Och med kallad menas någonting medfött. Och det är larv att du, därför att du har studiemeriter, poäng och resultat, ska vara lärare. För du vet inte mer om pojkar än mina gamla galoscher. Det finns någonting som heter hjärta och glädje, älskvärdhet och förståelse, men det har du jädrar i din lilla låda inte så mycket av så att en loppa kan bli mätt ens. Om du vore ensam och enastående vore det inte så eländigt, men jag kan tala om för dig att du finns i alla skolor, och inte bara i skolorna utan överallt. Människoplågare, det är vad du är!”

Sån tur att det bara är en film, för sådana som Caligula finns väl ändå inte längre? Den sortens skola och manér har vi väl kommit bort från? För vem vill vi ha kadaverdiciplin? Vem ställer upp på det, utom kadaver förstås?

Ett samtida omdöme: ”En rent filmiskt skickligare svensk film har kanske aldrig gjorts, sällan en mera dramatisk. Filmen har praktiskt taget inga döda punkter utan är full av nerv från början till slut.” 1946 belönades förresten Hets med Cannesfestivalens stora pris (föregångaren till den prestigefyllda Guldpalmen).

5 thoughts on “Hets och Caligula

  1. Ja nån är det i allafall som mår dåligt. Att som Caligula välja ut någon att ständigt hacka på för ingenting är inte en småsak – det är utstuderat och förmodligen meningen att vara det också. Det handlar inte om en bild mer eller mindre (eller ett felaktigt böjt latinskt ord) – det är väl uppenbart?

    • Vad som fick Caligula att välja just Jan-Erik till sin hackkyckling minns jag inte, men jag förmodar att det var hans rebellattityd. Sådant avskyr diktatorer. Det är därför man i Vitryssland jagar livet ur varje människa som har en egen uppfattning, för varje diktator vet att yttrandefriheten är det som kommer att kasta honom ur tronen. De vill ha lydiga undersåtar som inte postar bilder i fel storlek eller på fel plats eller har fel motiv. Brrrrr!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s