Jugholt och historien

Artikeln ”Spelet bakom kulisserna under S krishöst” I Dagens Industri är egentiligen en svensk historieskrivning i realtid av Tomas Nordenskiöld, som alla väljare borde läsa. Beskrivningen av budgethanteringen bygger på intervjuer med ett antal personer med god inblick i Socialdemokraternas ledning. Uttalandena från Håkan Juholt är inga direkta citat, utan är återgivna av Nordenskiölds källor.

Jag citerar rakt av, men har tagit bort de delar som avser ledande socialdemokraters åsikter i frågan. Varsågoda!

*    *    *

Spelet bakom kulisserna under S krishöst

Han tog över ett parti i kris. Efter nio månader med Håkan Juholt är det i fritt fall. Di Weekend har gett sig in i Socialdemokraternas inre för att ta reda på vad som fick partiet att sluta tro på sin ledare.

Det är en halvtimme kvar tills den ­socialdemokratiska skuggbudgeten ska delas ut till de egna riksdagsledamöterna, vid lunchtid måndagen den 26 september 2011. Då ringer telefonen på Social­demokraternas budgetavdelning på riks­dagen. Det är Håkan Juholt.

”Satsningen på höjt tak och höjd nivå i a-kassan måste tas bort”, säger han.

Håkan Juholt, som haft den färdiga budgetmotionen med sig hem över helgen innan­ den nu ska skickas ut till riksdags­ledamöterna, har fått kalla fötter.

De tre ansvariga politiska sekreterarna på budgetavdelningen ser förskräckt på när mobiltelefonen passas fram och tillbaka mellan kanslichefen Sven-Eric Söder och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Tommy Waidelich.

Håkan Juholt är mycket bestämd. Det har precis gått upp för honom att a-kassan – med anslagen för att höja ersättningsnivån och sänka avgiften – utgör den enskilt största posten i budgeten.

Han har under de senaste veckornas budgetupptakt som ett mantra upprepat behovet av investeringar i infrastruktur och utbildning.

”Det är där tonvikten måste ligga”, säger han. ”Annars kommer det att vara ­öppet mål för Fredrik Reinfeldt och ­Anders Borg att utmåla oss som ett bidrags­parti”, förklarar han 20 minuter innan budgeten ska skickas ut.

Tommy Waidelich är ytterst ansvarig för budgeten och är den som samlat in synpunkter från riksdagsgruppen. Han är ­också den som såg till att a-kassereformen skrevs in i budgetmotionen bara några ­dagar tidigare. Men nu, med en uppjagad Håkan Juholt i telefonen, viker han sig utan invändningar.

I stället kommer protesterna från de ­politiska sekreterarna. A-kassan är inte vilken fråga som helst, en så pass stor förändring måste förankras i partiet först, anser de. Men det är förgäves.

”Stryk de 2 miljarderna som höjningen av a-kassan motsvarar och lägg pengarna på annat”, lyder ­ordern från partiledaren.

Han har även en djärv plan för hur det ska gå igenom.

”Smyg igenom det. Det var så han sa. Vi sa att det var en grandios felbedömning, men det hjälpte inte”, berättar en källa.

Det som sedan sker saknar motstycke i Socialdemokraternas 122-åriga historia.

Ordern om att stryka a-kassereformen på omkring 2 miljarder kronor från den 140 sidor tjocka budgetmotionen 20 minuter innan den ska delas ut till riksdagsledamöterna sprider en desperation på den socialdemokratiska budgetavdelningen.

Håkan Juholt är själv inte på plats och det är oklart om han inser vad det innebär. Det blir de tre politiska sekreterarna, som ­Håkan Juholt senare ska komma att anklaga för att ha gjort ett hafsverk, som tar sig an uppgiften. De gör precis som Juholt sagt. Tar de 2 miljarder som var avsatta för a-kassan och lägger dem på andra budgetposter. Tabeller summeras på nytt och texter skrivs om. Ungefär en timme försenad skickas budgetmotionen ut till partiets 112 riksdagsledamöter.

Dagen därpå, under tisdagseftermiddagen den 27 september, är det dags för Tommy Waidelich och Håkan Juholt att presentera sin budgetmotion.  Närvarande personer menar att något liknande aldrig skett i partiet. Det sker i två akter.

Den första inleds med att Tommy Waidelich visar ett antal powerpoint-bilder. Runt honom i sammanträdesrummet på plan tre på det socialdemokratiska riksdagskansliet sitter partiets högsta representanter i riksdagens utskott. När han är klar begär partiets arbets­marknadspolitiska talesperson Ylva Johansson ordet. Hon var jäkligt förbannad, beskriver en person.

”Hur tror ni vi ska kunna möta våra medlemmar med det här”, frågar Ylva Johansson retoriskt och runt om i sammanträdesrummet sitter de andra och nickar.

Fler tar till orda. Efter åren av frän kritik mot rege­ringens hantering av de arbetslösa, att då helt plötsligt strunta i a-kassan, är för mycket­ för de ledande partiföreträdarna. Håkan Juholt säger inte mycket. I stället är det Tommy Waidelich som nervöst försöker lugna sina kolleger. Men det är lönlöst. Mötet avslutas.

Som alltid på tisdagar väntar ­mötet med samtliga S-ledamöter direkt ­efter. Efter en promenad genom riksdagens underjordiska gångar till andrakammarsalen, där övriga riksdagsledamöter redan slagit sig ned, släpper alla hämningar.

Ylva Johansson gör ett ännu argare inlägg. Andra, även tidigare lojala med Håkan Juholt, följer efter. Besvikelsen är stor. Parti­ledningens kompetens och ledarskap ifrågasätts öppet. Den här gången kan inte Håkan Juholt tiga utan går i svarsmål. Men hans ord ­väger inte tyngre än någon annans. Nederlaget är ett faktum.

”Vi har en budgetmotion som inte håller måttet. Den måste helt enkelt skrivas om”, skriver partiets gruppledare Carina ­Moberg i ett internt mejl efter mötet. Mejlet läcker snabbt till medierna. Så blir det också,­ budgetavdelningen får i uppgift att skriva in a-kassan igen.

För att återupprätta sin rejält skadeskjutna ställning i partiet filar Håkan Juholt på en försvarslinje. En linje som enligt Di Weekends källor innehåller många osanningar. Påståenden som ska få personer i hans närhet att ställa frågan: Hur kunde denna man bli Socialdemokratraternas parti­ledare?

Måndagen den 3 oktober, knappt en vecka efter att Håkan Juholt och Tommy Waidelich under förnedrande former blivit överkörda, är det dags för ett nytt möte med riksdagsgruppen.

Budgeten, där förstärkningen av a-kassan nu åter finns med, har fått grönt ljus av ett extrainkallat gruppstyrelsemöte några dagar tidigare. Håkan Juholt har ­suttit i SVT:s morgonsoffa och intervjuats i Aftonbladet om det interna mejlet och den hårda interna kritiken. Han förnekar allt.

”Vi ska inte vara ett land där sjuka och ­arbetslösa tvingas till fattigdom. Att någon trodde att vi skulle presentera en budget som innehöll något annat tycker jag är ­komiskt”, säger Håkan Juholt till Aftonbladet.

Dessutom påstår han att den budget riksdagsledamöterna en vecka tidigare fick i sin hand långt ifrån var klar.

”Det var ostrukturerat. Det saknades ­flera kapitel i den.”

Hans medarbetare, såväl i staben av ­politiska sekreterare som flera riksdagsleda­möter, har en annan bild. Budgeten var klar. Inga kapitel saknades. Men i stället för att säga som det är och medge sitt misstag för gruppen, inleder Håkan Juholt riksdagsgruppmötet med ett känsloladdat försvarstal där han på ett helt annat sätt beskriver vad som skett.

”Det är mitt fel, allt är mitt fel”, börjar han. ”När jag fick utkastet på söndagskvällen och såg att höjningen av a-kassan inte fanns med skulle jag ha stoppat det. Jag tvekade. Men jag tänkte ändå att vi kör så att gruppen får ta del av det och så har vi en bred diskussion, förklarar Håkan Juholt för sina kollegor, ­varav flera var med när Håkan Juholt krävde att a-kassan skulle strykas ur budgeten.

”Det är direkt lögn att han hade funderat på att stoppa det. Det var ju han som hade krävt att a-kassan skulle tas bort”, ­beskriver en person.

Här någonstans, på detta möte som äger rum fyra dagar innan hyresskandalen briserar, har Håkan Juholt hittat den strategi som han håller fast vid under de följande veckornas mediestorm. Oavsett om det handlar om den ersättning han ­begärde från riksdagen för sambons hyra eller felaktiga uppgifter om antalet socialbidragstagare i en frågestund med stats­ministern, är felet inte hans.

Det är fredagen den 14 oktober klockan 9.00 när det verkställande utskottet möts på partihögkvarteret på Sveavägen 68. Två veckor och tre dagar har gått sedan den där tisdagen då riksdagsledamöterna gjorde uppror. En vecka har gått sedan Håkan ­Juholts tvivelaktiga bostadsersättning från riksdagen avslöjades. Flera medier rapporterar nu att Håkan Juholt kommer att tvingas avgå. På väg in på mötet är det också vad majoriteten av ledamöterna har bestämt sig för, enligt flera källor till Di Weekend. De har alla hört Håkan Juholts förklaringar. Men de har slutat tro på dem. De vet att ­deras partiledare inte drar sig för att fara med osanning.

Hur det slutade vet vi. Håkan Juholt ­sitter kvar. Exakt vad han gjorde för att få ledamöterna att gå ut i foajén på Sveavägen 68 och uttala sitt stöd för honom vet vi där­emot inte. Kanske var det för att han för en gångs skull sa som det var: ”Ni kan inte avsätta mig. Det kan bara en kongress.” I stället lanserade han en plan för hur han skulle­ resa runt i landet och träffa medlemmar.

Partiets nästa ordinarie kongress är i april 2013.

*    *    *

I den uppföljande artikeln ”Juholt till motattack” i Di förnekar Håkan Jugholt att han strök satsningen på a-kassan ur budgeten och sedan skyllde på andra.

Det hela är enligt honom istället ett kuppförsök. På Di:s fråga om varför flera personer i hans närhet säger att det var han som strök satsningen svarar Jugholt:

”Det är alldeles uppenbart att det förekommit maktkamper i det socialdemokratiska partiet. Det finns de som inte vill ha mig som ordförande. Det finns de som själva vill vara ordförande. Men jag har fått partiets och valberedningens mandat att leda partiet.”

Jugholt har inga planer att inte att kliva av före valet 2014.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s