Sankt Nikolaus

Idag är det Nikolaus, vilket fick mig att tänka på helgonet Sankt Nikolaus, 280-343, även känd som Sankta Claus. Nikolaus är skyddshelgon för barn, sjömän, fiskare, köpmän, falskeligen anklagade personer, prostituerade, ångerfulla tjuvar, apotekare, bågskyttar och pantbanker, haha.

Det mesta om Nikolaus liv tillhör legenden, även om man inte betvivlar hans existens. Han föddes i Lykien, for till Jerusalem för att bli eremit, men återvände senare sin hemstad där han blev ärkebiskop. När Konstantin den store kom till makten frigavs han från fängelse, och deltog i första konciliet i Nicaea. Nikolaus kunde utföra mirakler och hans böner hjälpte skepp från förlisning. Han kunde även befinna sig på flera ställen samtidigt. Nikolaus blev känd för sin givmildhet, och han skänkte bort hela sitt arv till de fattiga, och räddade tre skuldsatta kvinnor från prostitution genom kasta in guld till dem.

Det är denna berättelse som är fröet till jultomten, som ju är både givmild och kan befinna sig på miljoner ställen samtidigt, i alla fall strax efter Kalla Anka på julafton.

I Nederländerna kallas Sankt Nikolaus Sinterklaas, och firas med presenter för barn på kvällen den 5 december, och i Belgien på morgonen den 6 december. Barnen ställer sin sko någonstans i huset, och på natten kommer han och lämnar paket till barnen. I USA slogs Sinterklaas samman med Father Chrismas och blev Santa Claus. I Nederländerna ger 36 % av föräldrarna bara presenter till sina barn på Sinterklaas, medan 20 % ger barnen presenter enbart till julen, och ungefär 26% ger presenter vid båda tillfällena. I Belgien får barnen nästan enbart presenter på Sinterklaas. I Schweiz har man ungefär samma traditioner.

Sankt Nikolaus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s