2 tankar om “Det är bättre

  1. amorati och public

    Lägger in detta inlägg här om Taigan. Han levde ett rikt liv, både i naturen och i sitt yrke.
    men också ett ensamt liv som ni kan läsa här nedan.
    Taigan valde också ett liv i fullständig frihet. Han nekade registrera sig på passagen och
    hatade när de raderade något han skrivit. Men han blev kopierad av några och bestämde sig till slut motvilligt registrera sig. Men fortsatte delvis att underteckna oregistrerat med Taigan eller tgn. Jag beundrade Taigan och här är några rader av många som jag minns från år 2004.
    Hälsningar
    Ian

    Det är något speciellt med att skära en skiva rökt älgkött. Kan det vara doften som påminner om årtusenden vid lägerelden?
    Taigan

    Väck, väck världslig förbannelse!
    I morgon ser jag fram emot en bra jaktdag. Några minusgrader och tystnad. Kanske ett klagande kliiiiu från en spillkråka i gryningstimmen. Så älghundens skallgivning vid upptaget. Då är jakten igång.
    Glömd varde då äktenskapliga svårigheter och all annan världslig förbannelse. Väck, väck och kom inte igen! Om nu så väl vore.
    Men om marken skälver på ett område i livet så är det viktigt att kunna hålla fast vid det som fungerar. Vare sig det är
    jaktkamrater, annan vänskap eller bara ett jobb som refuge.
    Taigan

    I all allenaskap
    Efter dagens älgjakt har jag avnjutit ett bastubad och svalkat mej på altanen med en mellanöl. Jag rekommenderar Carlsberg Hof.
    Därefter har jag gett mej i kast med middagsbestyr. När man är allena blir det inte så ofta extravaganser men har man jagat älg så har man.

    Från slakten i torsdag har jag skurit ut det som benämns utskuren biff. Ni som ätit T-bensstek har haft filébiten på ena sidan av ryggraden (filén sitter på insidan) och den utskurna biffen på den andra sidan (sitter alltså på utsidan av ryggraden). I mörhet är det ingen större skillnad jmf med filén.
    Biffen har jag helt enkelt lagt i stekpannan och stekt kryddad med svartpeppar. Ingen sås utan jagblandade smör och rikligt med persilja som jag toppade på den serverade biffen. Alltså väldigt klassiskt svenskt.

    För att bryta det svenska så hade jag råstek tunna skivor av potatis i olivolja. Potatisskivorna kryddade jag med salvia, som är en utmärkt krydda till stekt potatis men det utsägs inte i någon kokbok.

    Jag är ju inte så mycket för sallad men en skivad tomat som man häller vitlökdressing på (bara olivolja och vitvinsvingärer+skivad vitlök som fått dra in något dygn i dressingen) + finskurna basilikablad från kryddväxten intill salvian i köksfönstret ger en italienkänsla trots barrsogen här intill.
    Kombinationen kött/persiljesmör och tillbehör med smak av salvia, basilika och vitlök ger en stuns som höjer det svenska och italienska till en annan nivå.

    Avrundat med ett franskt Fitouvin så kan jag nästan stå ut med allenaskapet även om det skriker i hjärtat.
    Taigan

    Stjärnhimleglans
    Det är köldgrader. Rimfrosten blänker i stjärnhimleglansen. Ett sångsvanepar med en årsunge har ropat från sjön.
    De känner nog på sig att is snart drar ett täcke över deras glidyta. Än har de sällskap av gräsänder och lom. Varför ropar mitt hjärta högre än sångsvanen?

    Taigan

    • Så underbart skrivet! Poetiskt, kraftfullt och tankeväckande. Men ändå med humor insprängt mellan alla rader av levnadsvisdom och livsnjutning.

      Oj, om han funnits här bland oss, så annorlunda Passagen hade tett sig.

      Du Ian… jag tror han smilar åt dig just nu uppe i sin himmel…

      mvh
      Public Service

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s