Korkad och elak

Det har pågått en diskussion huruvida det går att älska någon som man tycker är korkad och elak. Jag har beskyllts för att tycka att jag inte anser att korkade människor är värda kärlek. Jag tycker att det är trist att sådana anklagelser hänger i luften så jag tänkte förtydliga mig lite här:

Vi pratade inte om huruvida en korkad person går att älska. Vi pratar om huruvida man kan älska någon som MAN SJÄLV tycker är korkad och elak. Det är alltså en fråga om subjektivitet kontra objektivitet.

Jag tror inte att någon är dum och elak rent objektivt nämligen.

Det är individens subjektiva uppfattning om en annan individ som är det intressanta.

Jag hävdar att det är svårt för en individ som upplever en annan individ som dum och elak – att bli riktigt kär i den personen. Jag hävdar också att om en person är tillräckligt dum och elak så är risken stor att fler individer bedömer honom eller henne som dum och elak. Det blir då oundvikligen så att den personen blir svår att älska. Mitt exempel var att Lina var så dum och elak att hon var svår att älska (exempel i filmerna finns då både Emil, Emils föräldrar, Krösamaja, prästen och andra överraskas av Linas dumhet eller elakhet) och det exemplet följer ovanstående diskussions logik. Emil själv rangordnade dem han älskade mest i något avsnitt och satte Alfred som klar etta, sedan Ida, mamma och pappa. ”Lina….. hon får gå här som katta ungefär”.

Vi kan för tydlighetens skull ta ett annat exempel än Lina. Jag drar till med Hitler. Han var korkad och jävligt elak. Han fick trots det en fru, men större delen av mänskligheten hade och har nog svårt att tänka sig att bli kära, riktigt kära i Hitler.

Blev det lättare att förstå hur jag tänker nu?

/Amo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s