Potten

Hur ska vi klara biffen (Sverige)?

Ibland är det svårt att se bortom sin egna politiska övertygelse. Man kan ju aldrig vara säker på vilket som är bäst. Ingen har ju total överblick över hur vårt land bäst bör skötas (förutom Inblick som vet bättre än finansminstern). Många röstar likt sina föräldrar. De tycker att de har de rätta argumenten för varför. Finns det något dataspel som heter Politik eller något liknande? Det skulle vara intressant att låta en inbiten sosse och en inbiten moderat spela ett sådant spel om Sverige.

Det finns ett antal människor som bor på en yta i ett större sammanhang. Länder runt omkring säljer saker till dessa människor. Människorna har kommit på att skapa saker som de kan sälja till de andra länderna och förhoppningsvis så blir det ett överskott av pengar i landet. Av det överskottet ska vi lägga en hög som vi gemensamt kan spendera på viktiga saker. Resten får varje individ försöka kapa åt sig så stor del som möjligt av.

Den gemensamma potten kan vara olika stor.
Vi kan vara oense om vilka saker den ska spenderas på
Vi kan vara oense om hur mycket vi ska lägga på olika saker

Vi kan inte lägga allt i potten. Då blir människor sura.
Vi kan inte lägga ingenting i potten. Då fungerar inte landet.

Människor som tillsammans skapar och säljer saker vill ha en lika stor vinst som de kan få i andra länder. När de inte får de kan för många företag flytta. Vad händer då?
Då måste vi köpa mer från andra länder eftersom det inte produceras i det egna landet.
Vi kanske tillslut inte säljer tillräckligt mycket till andra länder och pengar slutar att strömma in i landet. Hur ska vi då kunna lägga en gemensam pott?

Dessutom måste det vara tillräckligt roligt att starta nya företag för att människor ska vilja göra det. Roligt är det om de får en vinst. Det är jobbigt att starta ett nytt företag. Får man jobba mer än man tycker att man får ut av det så struntar för många i det.

Alltså. En fin balansgång är det. Potten måste vara PRECIS lagom. Vem är det egentligen som förstår hur stor den ska vara? Gör någon det? Kan någon ta in alla de variabler som finns och få ett tillförlitligt utfall?

Ibland kan jag få en känsla av att många bara tycker att vi ska betala ut mer från potten. Som om den är oändlig. Som om vi inte måste få in pengar också.

/Amo

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s