Moral

Vad är moral?

Med tanke på inlägget nedan om ”Potten” kommer man lätt in på moral när det gäller hur mycket av potten som ska läggas på vad.

Det finns ingen entydig beteckning av begreppet moral, http://sv.wikipedia.org/wiki/Moral, och var och en ser nog på moral på sitt sätt beroende på religion, uppfostran, politisk åskådning och så vidare.

Moral kan handla om sedlighet, som i sin tur handlar om kultur. Moral kan handla om etik som är ett oändligt komplicerat begrepp med komplicerade teorier och regler.

Moral kan handla om att ta tillräckligt hand om de svaga i ett samhälle, men samtidigt se till att samhället överhuvudtaget överlever genom att se till att de starka får tillräckligt med resurser för att hålla samhället under armarna. För annars kommer det ju i slutänden inte att finnas ett samhälle alla som kan ta hand om några alls.

Det är en SVÅR balansgång, åter igen. Jag anser att det är omoraliskt att klandra företagsledare, att smäda dem som gör att vårt land faktiskt har råd att ta hand om de svaga.

Jag anser dock samtidigt att det är omoraliskt då de svaga behandlas illa.

Det är som Jesus med den där fåraherden, minns ni? Ett litet får hade gått vilse och Jesus sa till fåraherden att gå och leta reda på fåret utan att tänka på att resten av fårskocken då blev utsatt för fara. Det är en fråga om resurser helt krasst. Fåraherdens tvingades lägga alla sina resurser på det vilsekomna fåret och därmed lämna resten av fåren obevakade.

Resurser som ska fördelas så att både hela landet klarar sig OCH den lilla människan blir humant omhändertagen.

Att så många VET exakt hur detta bör göras förundrar mig. Man klagar högljutt på hur det görs som om man, finge man sitta i maktposition själv, självklart skulle veta bättre exakt hur detta ska göras.

Jag förstår inte hur man kan vara så tvärsäker på att man behärskar ett så komplicerat system. Hur man kan vara så tvärsäker på att ens moral guidar en när det gäller ett så praktiskt problem.

/Amo

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s