Jugholt i gropen

Håkan Jugholt blev intervjuad av Aftonbladets Anette Holmqvist, och talade ut om krisen, Thomas Östros vägran att uttala sitt förtroende för honom, schabblet kring tv-debatterna – och ifall han tror att han blir återvald på S-kongressen 2013. Så här trodde Jugholt och SCB:s opinionsundersökning som kommer i början av december:

Du står inför ny mardrömsvecka snart?

– Va, gör jag? Det trodde jag att jag hade haft redan…

Det är bland annat S-förtroenderåd den 3-4 december, Aftonbladet/United minds och SCB:n som många i S fruktar samma vecka.

– Det är klart att den turbulens som vi är uppe i nu, det är väl fullkomligt självklart att SCB-mätningen… den kanske inte ens kommer upp i de siffror som de här senaste mätningarna har varit på.

Men den brukar traditionellt visa lite högre siffror för S än andra mätningar?

– Ja, men alltså, nu hade vi min turbulens i 14 dagar som jag har noterat att journalister och andra nu börjar utvärdera, det tycker jag är spännande att se, den intellektuella debatt som följt på detta. Jag tror det kommer att komma mer, att de opinionssiffror som finns efter det är fullt logiska, fullt logiska, och jag skulle inte tro att SCB på något sätt kommer att avvika från det. Vi har inte börjat någon återhämtning, vi är inte på väg upp i opinionen. Vi som parti är på väg upp ur gropen, vi ligger inte ner och har inte våta filtar över oss, vi gömmer oss inte i gropen utan vi har börjat bygga en stege och är på väg upp ur gropen, vi tittar och ser hur det ser ut där framme, vi tittar och pekar ut en färdriktning. Där är vi nu, men att SCB på något sätt skulle visa att vi är på väg upp, det tror jag inte. Vi har inte kommit ut med någon politik.

*    *    *

Ack ja, oberoende av vem som hållit i spaden, så befinner sig alltså Jugholt och det Socialdemokratiska partiet i en grop. Ibland säger Jugholt att S inte är på väg upp i opinionen, i nästa mening är de på väg upp ur gropen. Ack ja… som det svänger…

Tydligen sysslar Jugholt nu med att snickra ihop en stege och att spana ut en färdriktning. För den som befinner sig i en grop brukar väl annars den önskade färdriktningen alltid vara uppåt, så den borde inte vara så svår att ta ut, inte ens för en gamängpolitiker. Men jag tror faktiskt att Jugholt har valt motsatt riktning – neråt. Vi får väl se. Det ska bli spännande att se om SCB ger mig rätt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s