Anders Borg – Europas bäste finansminister

Financial Times har rankat Anders Borg (M) som Europas bäste finansminister: ”Som häxmästare bakom en av Europas bäst presterande ekonomier har han vunnit extra tyngd i Bryssel och hemma har han hjälpt till att ta sitt höger-mitten, liberalkonservativa, parti till en exempellös andra mandatperiod”.

Financial Times rankade 19 finansministrar efter sju olika mått, bland annat hur väl landet har klarat att ta sig ur den förra krisen, hur tillväxten sett ut i år, statsskuldens storlek samt hur hög arbetslösheten är. Marknadens förtroende bedöms utifrån räntan på tioåriga statsobligationer och hur denna har förändrats. Italiens och Greklands räntor steg till rekordnivåer, medan de svenska och tyska tvärtom sjönk till rekordlåga nivåer.

Enligt en artikel i DN, låter sig Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich inte imponeras:

– Konkurrensen är inte så hård, inte minst på grund av eurokrisen. Sverige har bra finanser och det är inte minst något vi ska tacka Göran Persson och andra finansministrar för. Sammantaget så går Sverige bra jämfört med andra länder, men vi har inte rustat oss för den tid som kommer.

Så du skulle också ha fått priset om du varit Sveriges finansminister?

– Det utgår jag ifrån, men det viktiga är inte att få pris, utan att bygga Sverige starkt för framtiden, säger Waidelich.

Waidelich är ganska kaxig, kanske för att han som nybörjare redan har minst två (2) skuggbudgetar bakom sig. Den första varade bara någon dag, och fick göras om efter det ramaskri den utlöste bland hans egna partikamrater. Orsaken till riksdagsgruppens ilska var att den enligt sossarna själva var ”ett grundligt haveri”:

”Socialdemokraternas skuggbudget är ett grundligt haveri redan innan gårdagens presentation. Inför öppen ridå har S-ledaren Håkan Juholt och partiets ekonomisk-politiske talesman Tommy Waidelich fått bakläxa två gånger om av partiets riksdagsgrupp. Nu har de backat och i går presenterades Socialdemokraternas skuggbudget.

[…]

På det stora hela känns budgetförslaget som ett hopkok av olika interna viljor i kombination med en populistisk flört med storstadsväljarna. Trovärdigheten blir därefter. När finansminister Anders Borg (M) förordar ansvar och långsiktighet, så förespråkar  Håkan Juholt (S), ”huller om buller och så vidare”.  Om Socialdemokraterna vill vara ett trovärdigt regeringsalternativ, har de en lång väg att vandra.”

Hahaha! Det är hemskt att höra en lus hosta…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s