Vad är en människa – Psykodynamiskt perspektiv I

Det psykodynamiska perspektivet
Detta perspektiv har främst fokus på människans känsloliv, hennes erfarenheter, tankar och inre liv. Sigmund Freuds psykoanalys ligger till grund för perspektivet.

Drifter

Utgångspunkten för Freuds teorier är att människan drivs av sina drifter. Med drifter menas behov som alla människor har och som kräver regelbunden tillfredställelse. Det finns två egentliga typer av drifter hos människan, menar han, och det är Thanatos – dödsdrifterna – och Libido– livsdrifterna .

Thanatos – dödsdrifterna – är kopplade både till aggression och till förstörelselusta. Båda drifterna kan riktas mot den egna personen. Kanske vågar man påstå att de som söker adrenalinkickar, med hjälp av ”farliga” hobbys, som bergsklättring eller bungyjumping, har större behov av att ge uttryck för dödsdriften. Annars brukar man säga att driften får utlopp när vi ägnar oss åt självförstörande (självförnekande) aktiviteter, när vi gör oss själva illa, psykiskt eller fysiskt.

Hunger och sexuell längtan är viktiga delar av det som utgör livsdrifterna. Hur libido visar sig mellan människor, det vet ju de flesta av oss. Men hur är det när driftsenergin riktas mot det egna jaget? Då kan det visa sig som en egenkärlek, som inte verkar sund. Man brukar ibland höra talas om Narcissus, han som enligt myten förälskade sig i sin egen spegelbild. Sådan blir människan vars libido riktats mot henne själv. Det kallas narcissism.

1 thought on “Vad är en människa – Psykodynamiskt perspektiv I

  1. Psykologen går sin väg, biologen, sociologen sina respektive diskurser. Hit eller dit. Ur kommunens kommunikationsperspektiv är alla medborgare senare att betrakta som först och främst kommunicerande kommunister, retoriskt grundläggande djur, vilka söker förverkliga en mänsklig föreställning ur sina egna och inbördes tillkortakommande motsatser…och… ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s