Potatisplockning i konsten

Få mänskliga kulturyttringar har skildrats så ingående som potatisplockning. Man häpnar över det rika utbudet i figuriner, skulpturer, oljemålningar, akvareller, vävnader och fotografier. Dessutom görs självfallet potatistavlor av potatis, till exempel i Alingsås. Jag vare sig vill eller kan undanhålla er dessa konstskatter, utan postar ett bildspel på det ringa urval jag i all hast kom att tänka på.

Är det då så konstigt att potatisen intar en så central roll i människornas tankeliv? Nej, så klart inte. Utan potatis blir livet svårt att leva. Det fick irländarna uppleva 1846-1848, då de drabbades av Den stora svälten, som på engelska kallas The Great Irish Famine. Uppemot 1,5 miljoner människor svalt ihjäl. Osäkerheten i antalet dödsfall ska bero på att IRA förstörde kyrkoböckerna 1922. Svälten orsakade också en enorm utvandring, framförallt till Kanada, USA och Australien. Ungefär 1,5 till 2 miljoner människor utvandrade, vilket ledde till att den irländska befolkningen minskade från nära 7 till drygt 4 miljoner.

Svälten orsakades av potatispesten, svampen Phytopthora infestans. Potatispesten spred sig även till övriga Europa, men fick inte samma förödande resultat som på Irland.

Detta bildspel kräver JavaScript.

7 thoughts on “Potatisplockning i konsten

 1. Potatisen har onekligen haft stor betydelse för mänskligheten, och det som har betytt mycket för människor gör såklart avtryck i konsten. Det är en intressant aspekt av kulturen, tycker jag. Det att den är som en reduktion (som man säger när man gör sås) av sin samtid.

  • Älskling, jag begär inte att du ska älska potatis, bara för att jag gör det och gärna talar om denna goda knöl. Jag undrar ibland om jag tråkar ut dig med allt mitt prat om skorv, virus och skadeinsekter. Men det ser inte så ut. Din blick brukar vid dessa tillfällen alltid vara lika vaken och intresserad som vanligt, vilket förvånar mig storligen. Älskar dig!

   • Det spelar ingen roll vad du berättar om, allt låter spännande. Stritar och stritnymfer, bladmögel, brunröta, filtsjuka, skorv, knäpparlarver och potatisnematoder. Det är inte vad du berättar, utan hur och med en alldeles förtrollande röst och dialekt.

    Vet du vad din djupa röst gör med mig? Den sätter något ursprungligt, långt inne i mig i gungning.

    • Det skånska språket är onekligen osedvanligt manligt och har en förbluffande effekt på det täcka könet, det vet varje kvinna. En del upplever det starkare än andra, och får ägglossningen att starta bara genom att höra oss säga Rullebör, andra, även om det är ovanligt, får en orgasm efter att ha njutit av de erotiska klangfärgerna i våra diftonger, till exempel i Spiddekauga.

     En skåning måste därför alltid försöka hålla igen i uppsvenskt damsällskap och inte utsätta dem för alltför starkt känslosvall, till exempel ord som: Rabbegröd – rotmos, Grebba – tös, Fittamad – smörgås med flott och salt, Hönsakadorra – äldre kvinna som sköter höns, Böle – otympligt föremål, Dofsing – vacker kvinna, Koddakramp – kramp i testiklarna, Pissefjä’r – morgonstånd, osv.

     • Hahahaha hahaha hahahahahaha! Oh älskling, jag blir så jäkla sugen på en sådan där smörgås med flott och salt! Hahahahaha!

      Varför har du hållit dessa ljuvliga ord hemliga? Jag kräver att du nästa gång låter bli att hålla igen, och istället låter mig ta ansvar för eventuella pinsamheter som möjligtvis skulle kunna uppstå vid extrema känsloyttringar framkallade av dina erotiska klangfärger!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s