Diamantplaneten

Jag läser i en artikel i SvD att ett forskarteam vid Swinburne University of Technology i Melbourne har upptäckt en himlakropp som troligtvis består av diamant.

I samband med upptäckten av en extremt snabbt roterande neutronstjärna, en pulsar, 4,000 ljusår bort i stjärnbilden Ormen i vår egen galax Vintergatan, fann man även en planet. Variationer i radiovågorna från stjärnan tydde nämligen på att något ”drog” i den. Det som roterade runt stjärnan visade sig att det var en planet med en omloppstid på bara drygt två timmar. Omloppsbanan är därmed mindre än omkretsen av vår sol.

Troligen är planeten kristallina rester av en vit dvärgstjärna, som tappat 99,9 procent av den massa den en gång haft. Allt som återstår är kärnan, som troligen mest består av kol och syre. Planeten har större massa än Jupiter, men nästan 20 gånger Jupiters densitet. Himlakroppens höga täthet tyder på att innehållet måste vara kristalliserat, alltså påminna om en diamant, som är fem gånger så stor som jorden, något som en diamanthandlare skulle benämna tio miljarder biljoner biljoner karat. Vad sägs om det!

Hur den ser ut kan jag inte ens spekulera om. Men jag ser inte bilden framför mig av ett väldigt skinande objekt”, säger Ben Stappers vid universitetet i Manchester.

*    *    *

Vår verklighet är ett mirakel. De finns där runt omkring oss, underverken. Varför hitta på en massa toy stuff när the real thing finns där ute? Det bara är att öppna ögonen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s