Tall poppy syndrome

Den här termen kommer från Herodotus The Histories, Aristoteles Politics och Livys History of Rome.

Han (Periander) hade sänt bud till Thrasybulus med en förfrågan om hur han bäst och säkrast skulle styra sin stad. Thrasybulus ledde mannen som hade kommit från Periander ut ur staden och gick in i ett sått fält. Medan han gick bland vetet och frågade varför budbäraren hade kommit till honom från Cypselus, klippte han hela tiden av alla de högsta axen på vetet och kastade tills han hade förstört den bästa och rikaste delen av grödan. Sedan, efter att ha gått genom hela åkern utan att utdela ett enda ord av råd, skickade han iväg sändebudet. När sändebudet kom tillbaka till Cypselus, ville Periander höra vad han hade med sig för råd, men mannen sa att Thrasybulus inte hade givit honom något. Sändebudet tillade att det var en konstig man till vilken han hade blivit sänd, en galning och en som förstörde sin egen egendom. Sändebudet fortsatte att berätta för Periander vad han hade sett Thrasybulus göra. Periander förstod dock vad som hade gjorts, och insåg att Thrasybulus hade rått honom att döda alla bybor som var enastådende i inflytande eller förmåga; och med det började han hantera sina bybor på på ett ont sätt.

Aristoteles använder Horodotus historia i sin Politics och hänvisar till Thrasybulus råd till Periander att ”skära av de högsta stjälkarna” och därmed antyda att det var nödvändigt att göra sig av med framstående medborgare. I Livys berättelse fick den tyranniske romerske kungen, Tarquin den Stolte, ett meddelande från sin son Sextus Tarquinius där han frågade vad han skulle göra härnäst i Gabii eftersom han hade fått all makt där. Istället för att ge budbäraren ett verbalt meddelande gick Tarquin in i sin trädgård, tog en pinne och svepte den symboliskt över trägården. Därmed menade han att han skar av de högsta Vallmoblommorna som växte där. Budbäraren, som var trött på att vänta på ett svar, återvände till Gabii och berättade för Sextus vad han hade sett. Sextus förstod att hans far menade att han borde döda alla de mest framstående personerna i staden Gabii, vilket han också gjorde.

Får mig osökt att tänka på Passagen och det är ju uppenbart varför.

3 thoughts on “Tall poppy syndrome

  1. Små människor tycker i regel inte om högväxta och resliga människor, har jag märkt. Och detta gäller såväl i fysisk som mental bemärkelse. Det finns säkert en psykologisk förklaring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s