Näthat och yttrandefrihet

En kändis som känt på näthatet är skribenten Marcus Birro. Han vann Stora Bloggpriset i kategorin sport. Han ska ha gått ganska hårt fram i sina verbala attacker mot barn i rullstol och män från Östeuropa. Men då satte hans läsare hårt mot hårt, vilket ledde till att han först släckte ner kommentarsfältet, och sedan stängde av både sin privata blogg och sin fotbollsblogg, men till slut ändå kände sig tvungen att lämna landet. Jag läste ingen av hans bloggar, så jag vet inte vem som var värst, Birro eller hans antagonister. Kändisar är en sak, vanligt folk en helt annan. Men de gör tyvärr likadant.

Självklart är det anonymiteten som gör nätet till den givna platsen för folk med behov av att göra sig av med sina frustrationer och sin aggressivitet. Har man problem på jobbet, hemma eller i sin relation, då är det säkert lockande att öppna säkerhetsventilen där man kan förbli oupptäckt och inte behöver stå för vad man sagt.

Kränkningarna hade troligen minskat med 90 % om man hade tvingats att uppge sitt riktiga namn i inlägg och kommentarer. Men 10 % verkar vara av psykopatisk karaktär, alltså skrivna av människor som helt enkelt saknar förmåga att förstå hur deras ord kan skada en annan människa. Eller som Marcus Birro sade:

– Nu går folk bara in och lämnar en påse skit, helt ostört. Det är enkelt att skriva elakt, för man lämnar inga spår, det blir inga konsekvenser. Hade det stått en adresslapp på skitpåsen, ”Göran Andersson i Göteborg”, och det gick att spåra tillbaka, då tror jag inte att Göran skulle lämna skitpåsen.

Näthatets konsekvens är att folk tystnar – yttrandefriheten hotar yttrandefriheten, alltså ungefär som när ett vittne inte vågar vittna. Hat är inget bra alternativ. Jag önskar att folk som skriver på Vardagsprat, ett nätforum på Passagen, tog sig fem minuter och granskade sina skribentkollegor där. Antalet är inte så stort, max tio totalt. Granska dem en halv minut vardera. Vad finner du då? Granska sedan dig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s