Fingertecken

Detta bildspel kräver JavaScript.

FINGRET användes som förolämpning redan under antiken, och kallades  av romarna digitus impudicus, dvs. ungefär fuck you. Trots att ”fingret” har kallats ”det universella tecknet på förakt”, är det inte helt allenarådande. I till exempel japanskt teckenspråk, då med handflatan vänd utåt, används det som bokstaven Se. Men det finns många andra gester i olika delar av världen som används  för att uttrycka samma sak.

I latinska länder används en gest som kallas bras d’honneur – man höjer en knytnäve och slår med andra handen på överarmen. I Ryssland, Indonesien, Turkiet, Kina och Mongoliet visar man tummen mellan lång- och pekfingret. I några afrikanska länder och i Karibien används en lika obscen gest; med handflatan vänd framåt sträcker man ut alla fem fingrarna, vilket betyder ”du har fem fäder” (man kallar alltså någon horunge). I arabvärlden, särskilt i Egypten, sätts långfingret ner mot handflatan, medan alla andra fingrar hålls raka. I Grekland används en gest kallad Moutza; alla fem fingrar sprids vitt isär och handflatan stöts mot den man vill förolämpa. ”Fingret” används dock parallellt och anses vara ännu mer kränkande.

HORNTECKNET har olika betydelser i olika kulturer. Det bildas genom att visa pek- och lillfingret medan du håller lång- och ringfingret under tummen. Det kan med fördel även användas när en svart katt korsar ens väg, när man ser en likbil, ja, i varje tänkbar situation som kan medföra otur, till exempel för att värja sig mot ”det onda ögat”, dvs. mot förbannelser. Förr var det vanligt mot kvinnor som misstänktes vara häxor.

Det motsvarar alltså vårt ”ta i trä”. I latinska länder kan en vidskeplig person istället ”ta i järn”, tocca ferro, eller vidröra näsan, vilket inte anses särskilt vulgärt, eller (för män) greppa om sina testiklar. I Argentina tar man vänster pungkula med höger hand, vilket iofs anses vara mycket vulgärt. I Peru görs horntecknet samtidigt som man säger contra (mot). I Dominikanska republiken används istället uttrycket zafa. På Kuba och i Brasilien och Italien gör man horntecknet till en man vars fru är otrogen, men även för att avvärja otur, eller genom att säga solavaya.

Italiens president Giovanni Leone gjorde skandal när han, under ett kolerautbrott i Neapel, skakade hand med patienter, samtidigt som han gjorde en corna bakom ryggen med andra handen. Gesten var otroligt kränkande för patienterna. Händelsen är väl  dokumenterad av fotografer som stod rakt bakom honom. President Leone kunde inte erinra sig saken och kände inte heller till gesten, trots att den är mycket vanlig i Neapel, där han är född och uppvuxen. Under ett EU-möte 2002, visade Italiens premiärminister Silvio Berlusconi gesten när ett foto togs under mötet. När man frågade varför, svarade han: ”eftersom det var roligt”. Vilket det ju också var.

Här kan ni läsa om övriga fingertecken: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_gestures

Skyltdockan heter GM23 och är av fabrikat Loutoff.
http://www.loutoff.de/Products.asp?BID=1&SID=9&PID=209

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s